Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Z wcześniejszych badań wiemy, iż jeśli sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia [...]
[...] and Brian A. Irving “;L-Citrulline Supplementation: Impact on Cardiometabolic Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073798/ Zhang Z, et al. „Effects of Chronic Whey Protein Supplementation on Atherosclerosis in ApoE-/- Mice” J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2018 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29710032/
[...] M. Szutowski „FUNKCJE TRANSPORTERóW TYPU ABC” http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1103Bamburowicz/Bamburowicz.html 2. Zhang Z, et al. „Effects of Chronic Whey Protein Supplementation on Atherosclerosis in ApoE-/- Mice” J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2018 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29710032/ 3. Giuseppe Lo [...]
Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]
[...] piśmiennictwo: Kirk M. Habegger i in. The metabolic actions of glucagon revisited https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3563428/ Damien P. Belobrajdic i in. A High-Whey-Protein Diet Reduces Body Weight Gain and Alters Insulin Sensitivity Relative to Red Meat in Wistar Rats https://academic.oup.com/jn/article/134/6/1454/4688740?login=true
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla podtrzymania funkcji, jakie spełniają kości. [...]
[...] i wchłaniania odżywki - WPC wygrywa. Referencje: Sharp MH1, Lowery RP1, Shields KA2, Lane JR2, Gray JL2, Partl JM2, Hayes DW2, Wilson GJ3, Hollmer CA2, Minivich JR2, Wilson JM1. “The Effects of Beef, Chicken, or Whey Protein After Workout on Body Composition and Muscle Performance” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28399016
[...] zapewnia podaż białka serwatkowego, m.in. przez wpływ na zwiększenie ilości komórek satelitarnych w mięśniach. Referencje: Farup J1, Rahbek SK, Knudsen IS, de Paoli F, Mackey AL, Vissing K. „Whey protein supplementation accelerates satellite cell proliferation during recovery from eccentric exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25063205
Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]
[...] Niemniej nawet gruba przesada w podaży białka w badaniach nie odbiła się negatywnie na nerkach kulturystów (dostarczali nawet ponad 4 g protein na kg masy ciała). Referencje, badania, źródła naukowe: Birsen Bulut Solak Health Benefits of Whey Protein: A Review https://pdfs.semanticscholar.org/f62b/3f7baacc4de99ee20903e1cdd658487a2443.pdf
[...] choć w cytowanym badaniu ukazano lekką przewagę klasycznego białka serwatkowego. Referencje: Filipe J. Teixeira A Novel Plant-Based Protein Has Similar Effects Compared to Whey Protein on Body Composition, Strength, Power, and Aerobic Performance in Professional and Semi-Professional Futsal Players [...]
[...] Edilaine F. Cavalcante,2 Melissa Antunes,2 Alex S. Ribeiro,4 Denilson C. Teixeira,2,5 Analiza M. Silva,6 Luís B. Sardinha,6 and Edilson S. Cyrino „Effects of Whey Protein Supplementation Pre- or Post-Resistance Training on Muscle Mass, Muscular Strength, and Functional Capacity in Pre-Conditioned Older Women: A Randomized Clinical [...]
[...] dana osoba z różnych względów nie może zjeść kolejnych posiłków. Na noc bezsprzecznie lepsza będzie kazeina. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Bart Pennings i in. Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men [...]
[...] of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224 Amy J. Hektor i WSP “Whey Protein Supplementation Preserves Postprandial Myofibrillar Protein Synthesis during Short-Term Energy Restriction in Overweight and Obese Adults” [...]
Leucyna jest w stanie zwiększać syntezę białek mięśniowych u osób w podeszłym wieku. Przez jej szczególne właściwości powstała teoria progu leucynowego, dotycząca zawartości aminokwasu w posiłku (po przekroczeniu pewnego progu zawartości leucyny w porcji np. odżywki, synteza białek mięśniowych ma być nasilona). Naukowcy pod wodzą Philipa [...]
[...] suplementacja WPI spowodowała poprawę składu ciała, siły mięśni, masy ciała i zmniejszenie toksyczności chemioterapii. Referencje, badania, literatura: Emanuele Cereda i in. Whey protein isolate supplementation improves body composition, muscle strength, and treatment tolerance in malnourished advanced cancer patients undergoing chemotherapy [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Glikogen jest rodzajem lokalnego paliwa, jedne zasoby służą „zasilaniu” mięśni, a drugie całego ustroju (głównie chodzi o podtrzymanie stężenia glukozy we krwi, w czym uczestniczy wiele hormonów i szlaków metabolicznych). Te pierwsze zasoby są składowane lokalnie, w mięśniach, te drugie w wątrobie. Zasoby glikogenu mięśniowego mają kilkaset [...]